Scroll Top
A perfect marriage of original and new elements
Sydney Home Renovation
The perfect blend of old and new

The main challenge with this extension and renovation was to carefully marry the original front of the home with the new section, which the owners wanted to be ultra-modern. The front of this Federation building was retained and all the extension work was in the back half of the home plus an added storey above at the rear.

The extension was essentially based around a square box to create the contemporary feel the owners were looking for with a large open-plan design that is revealed as you walk through from the front of the home. The client really loved the idea of having a more traditional entry but then “discovering” the more modern section so we enjoyed playing with this to come up with a way to make it work.

The front two bedrooms of the home were retained but the master bedroom has been moved upstairs to the new extension. The renovation included a new kitchen, living room, alfresco area, master bedroom and sunroom, master ensuite and walk-in robe, plus all the rear landscaping. Externally, the project also encompassed a new front fence, front landscaping and path, front stairs and side fence as well as a full exterior paint job and Weathertech exterior cladding in a stunning vertical wood grain.

So, the project touched every part of the house from the front fence to the back fence. The plan is to renovate the front interior at a later stage.

The old and new parts of the home meet in the hallway where a traditional archway was retained to mark the transition point. To help with the transition, some creative blending of materials was introduced, as well as matching the colour scheme to ensure good visual consistency.

Homage is paid to the traditional elements of the home in the bathroom which incorporates items that reflect the original style and the kitchen splashback tiles. Trimwork, architraves and doors blend in with the older style but have an element of modern appeal to be consistent with the “old to new” theme the owner wanted to create.

Being a long, narrow inner-city semi, with close-set neighbours, light was always going to be an issue. So, we highlighted the cathedral ceilings with 3 rectangular skylights together with a large glass sliding door to provide an abundance of natural light and also to create the illusion of more space.

The original layout was as you’d expect with these traditional semi-attached homes – small, cramped rooms, very little consideration for traffic flow, and an abundance of small renovations that had happened over time to add on smaller elements such as the veranda, toilet/laundry with no real thought given to making the home functional or enjoyable to be in. What we’ve been able to achieve with this renovation and extension is a stunning, modern family home that still retains the elements of the original period but provides the clients with a space that is relaxing and welcoming for family time as well as entertaining.

The owner says he rarely needs to turn on the lights during the daytime as the amount of natural light is more than ample for his needs. He feels the home is warm and welcoming, quiet and peaceful – the perfect modern living environment within a traditional abode.

Awards

FINALIST 2022 HIA NSW Region Renovation/Addition Project $400,001-$800,000

Designed & Built

Designed by Brindabella with Inspired Interiors Robyn Coté and built by Brindabella.

Contact
Contact Us
Preferred method of contact *
reCAPTCHA