An art deco home with plenty of character and style has been renovated to enhance its natural features and give the owners the lifestyle they always wanted.

home improvements sydneyThis is the perfect example of how a relationship with a valued client can grow and strengthen over time. Around five years previously, Brindabella had redesigned and renovated the bathrooms in this beautiful art-deco inspired home. The owners were so happy with the level of professionalism and standard of design and construction during the original works they decided to contact the company when more renovations were required.This renovation encompassed a variety of jobs both inside and outside the home. At the front, all the pavers were re-laid, new stairs were designed and constructed, agricultural lines were installed, a new front door was designed and made on site, a brand new front fence was custom-designed and installed, an outdoor gas fireplace was included at the rear of the home, new bi-fold doors were constructed, the foyer was re-tiled and a portions of the staircase were replaced.

home improvements sydneyAll in all, it was a challenge for Brindabella’s expert team to co-ordinate and oversee such a wide range of works but the client is ecstatic with the end result. One of the most daunting aspects of the renovation was the automated gates and front fence section. The owners had very clear ideas about how they wanted the gates to look and, in particular, that the supporting posts and electric motors for the automated gates be concealed from view. John Spiteri from Brindabella designed the gates and had them manufactured to his specifications in wrought iron. Industrial concrete cutters were used to create “slots” in the rendered columns to hide the posts while the electric motors are concealed underground – requiring excavation through sandstone to about a metre below surface level – meaning no bulky “arms” are on display.

home improvements sydneyIn behind the gates, the entire section of paving was re-done in black-flamed, exfoliated granite. The 100mm x 100mm tiles are laid in a cobblestone design to create the look and feel which is in keeping with the period of the home. To make this section work perfectly, the entire front driveway features a sand/cement screed which was then waterproofed twice. John developed a system of additives to mix with the cement to prevent calcium crystallisation which can show through the grout and create a fluorescent effect.To the right, new winder steps allow the owners to easily navigate the side-path to the rear of the home and are a much better solution to manage the low-hanging balcony. Lighting experts were commissioned to install the necessary elements to the garden and front of the building. The old front door was nothing special and it was decided that a custom-designed unit was needed to suit the new aesthetic created by the renovation. A new front door, in keeping with the art deco style, was specially-made on site and coloured to make a wonderful visual first impression. 1.2-metre wide slabs of 30mm bullnose granite lead up to the front door creating a grand entranceway.

home improvements sydneyInside, the thin balustrade and old handrails of the staircase were cut off, retaining the base of the unit, and new posts were installed which were more in keeping with the style of the home. This required some careful planning including dowelling the main posts in order to ensure they could support the handrails. At the rear of the house, new bi-fold doors open to an inviting entertaining space which has been fitted out with a custom-designed wall unit that houses the outdoor gas fireplace and two garden beds. On either side, spotted gum timber slabs soften the look and bring the natural elements of the garden into this area. The fireplace structure has become a central visual element of this alfresco space.

Designed by John Spiteri and built by Brindabella. Jen’s Images Photography.

Share The Story